KIERUNKI KSZTAŁCENIA

”Wdzięczność jest pamięcią serca”- Gala Wolontariatu w JOK-u

Pod takim hasłem odbyła się po raz kolejny w dniu 5 grudnia br. w Janowskim Ośrodku Kultury uroczysta Gala Wolontariatu. Na zaproszenie organizatora przybyło wielu szacownych gości:ks. kan. dr J. Beksiński,ks. dziekan dr J. Staszak,ks. Inf. E. Markiewicz, Wicestarosta Janowa Lubelskiego - Bartosz Piech, dyrektorzy okolicznych szkół , koordynatorzy szkolnych kół wolontariatu oraz ci najważniejsi, bez których ta uroczystość nie odbyłaby się- WOLONTARIUSZE.

Na pytanie co daje działalność w wolontariacie młodzież odpowiada: ”Odpowiedź jest prosta- satysfakcję z tego, że robimy coś dla innych, coś co sprawia nam ogromną radość. Uśmiech na twarzy drugiej osoby to coś dużo ważniejszego niż jakakolwiek inna nagroda.Do wolontariatu może zapisać się każdy kto czuje , że chce naprawdę zrobić coś dla innych. Nie ma wymagań wiekowych. Najważniejsze są chęci i to żeby to była świadoma decyzja. Każdy z nas powinien poczuwać się do odpowiedzialności za coś, czego się podejmuje”

Nasza szkolna redaktorka- wolontariuszka, Wiola Rożek po rozmowie z innymi stwierdza ”że to co robią - ma sens” W jaki sposób mogą realizować swoje marzenia? Jak dodaje Wiola: ”Tradycją wolontariuszy z Zespołu Szkół im. W. Witosa w Janowie Lubelskim stało się odwiedzanie pobliskiego Domu Dziecka ”Promyk”. W tym roku także nowi wolontariusze,którzy rozpoczęli naukę w naszej szkole ,zadeklarowali bezinteresowną chęć niesienia pomocy m.in. poprzez odwiedzanie tej placówki. Każdy z nich ma świadomość tego, że dzieci, które tam mieszkają, potrzebują więcej uwagi, zainteresowania, szczególnej więzi, mimo to nie boją się podjąć tego wyzwania. Podzielili się na kilkuosobowe grupy, z których każda chodzi w inne dni. Kiedy przychodzą pomagać dzieciom odrabiać lekcje, bawią się z nimi, układają puzzle, rysują. Czasem wystarczy tylko rozmowa, zwłaszcza z nastolatkiem czy nastolatką, którzy na pewno bardziej otworzą się przed kimś w ich wieku niż przed osobą starszą. Kiedy przychodzi czas rozstania, to wolontariusze są szczęśliwi, że mogli w miłym towarzystwie spędzić czas i nie mogą się doczekać dnia, kiedy będą mogli przyjść znowu. Dzięki tym spotkaniom nie tylko pokazują dzieciom, że nie są same, że są ludzie, którym nie są obojętne, ale także jest to dobra lekcja dla nich samych, ponieważ otwierają się na drugiego człowieka. Dostrzegają, że problemy jakie dotykają te dzieci, mają całkiem inny wymiar niż te nasze codzienne, które okazują się błahymi.”

Nasi wyróżnieni na Gali wolontariusze to: Lisowska Emilia, Flis Maryla, Jargiło Kamila, Flis Patrycja, Breś Maria, Rożek Wioleta, Pachlarz Oliwia, Adamek Agata, Jarosz Agnieszka, Flis Marcin, Pawłowski Daniel, Kwiecień Kamil, Pudło Sebastian, Gromysz Adrian, Kiszka Aneta. Wolontariusze wraz z opiekunami otrzymali symboliczne serca i dyplomy za pomoc niesioną innym.

Uroczystość rozpoczęła się od artystycznych pokazów taneczno- muzycznych przygotowanych przez uczniów wraz z nauczycielami. Zespół Szkół im. W. Witosa zaprezentował się równie na wysokim poziomie artystycznym - a to za sprawą uczniów Technikum Gastronomicznego. Profesjonalnie pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych nasi fachowcy zaangażowali się w przygotowanie obsługi gastronomicznej tej imprezy.

Był to pokaz sztuki na najwyższym poziomie. Przyjęcie okolicznościowe odbyło się w formie bankietu angielskiego ,czyli na stojąco. Stół bankietowy został pięknie udekorowany przez naszych uczniów, którzy zaprezentowali przy tej okazji sztukę carvingu, czyli dekoracyjnego wycinania warzyw i owoców. Bukiety składały się z biało -czerwonych róż (z buraków czerwonych i białej rzodkwi), liści (z cukinii), kalii (z kopru włoskiego i papryczki chili) oraz białego ptaka (z rzodkwi), róży z arbuza i melona.
Dekorację stołu wypełniały świeczniki i świece oraz pięknie upięte materiały, tiule i falbany.

Na poczęstunek zostały przygotowane ciekawe, bardzo kolorowe i smaczne koreczki ułożone w formie kuli na kapuście czerwonej, ananasie i zielonym grejpfrucie.

Ponadto na paterach znajdowało się mnóstwo smacznych i eleganckich ciast, które dopełniały elegancji stołu bankietowego. Ciasta te były pieczone przez uczniów naszej szkoły.

Na bankiecie uczniowie zaprezentowali umiejętności baristy, czyli sztukę podawania kawy z ekspresu wraz ze sztuką latte art. czyli malowania powierzchni kawy za pomocą spienionego mleka i sosu czekoladowego.

W trakcie tego bankietu uczniowie ubrani w eleganckie stroje gastronomiczne kucharskie oraz kelnerskie zajmowali się serwowaniem dla przybyłych gości napojów, przekąsek i ciast oraz zbieraniem na tacach brudnych naczyń.

W przygotowania tej imprezy byli zaangażowani uczniowie klasy I, II i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz uczeń klasy IV Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych.

Wszystkie prace organizowane były pod okiem nauczycieli przedmiotów zawodowych – p. B. Kmity i p. M. Małyszy, które swobodnie mogłyby zaprezentować swoje i uczniów dzieło w najlepszym pięciogwiazdkowym hotelu. Apetyt rósł w miarę jedzenia, a wszystko w myśl przysłowia: ”Przez żołądek do serca”

I czego chcieć więcej – było coś dla ciała, ale i dla duszy...

W. Rożek - wolontariuszka, B. Łukasik - opiekun SKW

Galeria zdjęć

Copyright © Zespół Szkół w Janowie Lubelskim
Wykonanie i administracja: mgr inż. Michał Łukasz