KIERUNKI KSZTAŁCENIA

Dni Otwarte w Zespole Szkół

W marcu odbyły się w naszej szkole dni otwarte. Młodzież i nauczyciele pełniący funkcje przewodników, otworzyli przed gimnazjalistami nie tylko drzwi, ale również zaprosili do najciekawszych miejsc w szkole. Gimnazjaliści z okolicznych szkół zapoznali się z proponowanymi kierunkami kształcenia w naszej placówce. Mieli okazję obejrzeć wystawy przygotowane przez nauczycieli i uczniów.

Na początek udali się do pracowni komputerowej, gdzie nauczyciele opowiadali o szerokim wachlarzu naszej oferty edukacyjnej tj. technikach i Liceum Mundurowym. O specyfice tego liceum opowiadał wychowawca klasy maturalnej p. R. Szymański. Wyjaśnił, jak wygląda nauka w takiej klasie, jakie korzyści płyną z jej ukończenia a także o atrakcjach, tj. poligonach, ćwiczeniach, spotkaniach, nawet z samym Prezydentem RP, Bronisławem Komorowskim.

Hotelarze wraz z wychowawcą przyciągali wzrok swoją ofertą. Zaciekawili przybyłych korzyściami płynącymi z nauki w Technikum Hotelarskim, po ukończeniu którego można znaleźć pracę na całym świecie. Oprócz tego przygotowali pytania konkursowe, dzięki którym można było liczyć na nagrody.

Po tych informacjach młodzi ludzie odwiedzili pracownię obsługi konsumenta, którą opiekowali się uczniowie- fachowcy. To tutaj można było delektować się różnymi specjałami własnych wyrobów przygotowanych przez gastronomów – musami, ciastem, szaszłykami , bezalkoholowymi drinkami i sokami oraz finezyjnie serwowaną kawą. Nasi młodzi adepci sztuki kulinarnej częstowali odwiedzających różnymi potrawami przygotowanymi ze szkolnych środków finansowych. a w Liceum Ogólnokształcącym i Zespole Szkół Zawodowych poczęstunek dla gimnazjalistów finansowany był przez Starostwo Powiatowe.

W końcu - ”przez żołądek do serca”.

To wszystko dzięki wcześniejszym kursom i praktyce. Młodzież technikum zachwycała sztuką carvingu, czyli rzeźbieniem w warzywach i owocach. Nie tylko gimnazjaliści mogli posmakować tych specjałów - zasłużyli na nie również opiekunowie przybyli z młodzieżą gimnazjalną.

Z pracowni obsługi konsumenta uczniowie udali się do pracowni gastronomicznej, w której obejrzeli proces przygotowywania tych przysmaków. Aby zostać wykwalifikowanym gastronomem, należy nabyć umiejętności praktyczne. To jest najważniejsze w tej profesji. Kiedy gimnazjaliści posmakowali różnych potraw, udali się na strzelnicę i siłownię. To tam można się zrelaksować albo poćwiczyć swoje umiejętności sportowe i doskonalić strzelanie do celu. Następnie zainteresowani udali się na wystawę geodezyjną. Geodeci wprowadzili odwiedzających w ciekawostki związane z tą profesją. Leśnicy nie byli gorsi. Zaprezentowali się w całej okazałości w pracowni leśnej. Tam podziwiano wystawy przyrodnicze oraz można było dowiedzieć się o korzyściach związanych z ukończeniem tego technikum, a na dodatek wziąć udział w konkursie i wygrać upominek. Ciekawie prezentowała się również pracownia językowa. Nauczyciele języków obcych wskazywali zalety nauczania z wykorzystaniem multimediów, tj. Internetu, tablicy interaktywnej, komputera. Pracownia ta wyposażona jest w odpowiedni sprzęt, a nauczyciele w sposób praktyczny wyjaśnili na czym to polega.

Ostatnim interesującym punktem była pracownia logistyczna. Uczniowie udowodnili jak potrzebną specjalizacją jest logistyka. Tak naprawdę, to w każdym miejscu pracy potrzebna jest logistyka.

Gimnazjaliści z ogromnym zaciekawieniem oglądali prezentowane wystawy i nie kryli swojego zadowolenia.

Już dzisiaj zapraszamy wszystkich na naszą coroczną imprezę pt. ”MAJÓWKA U WITOSA”, która odbędzie się 13 maja. Każdego roku oprócz pyszności szkoła zaskakuje innowacjami, nie tylko z zakresu edukacji, ale również profilaktyki, np. można sprawdzić jak działa symulator dachowania i jakim sztukmistrzem może być barman. Oprócz tego podziwiać nowy styl, który powstał również w naszej szkole - sztukę carvingu. Na pewno nie zabraknie niespodzianek. W zeszłym roku wystąpił znany piosenkarz - Rafał Brzozowski.

Ciekawe, kto tym razem...

Galeria zdjęć

Copyright © Zespół Szkół w Janowie Lubelskim
Wykonanie i administracja: mgr inż. Michał Łukasz