KIERUNKI KSZTAŁCENIA

Warsztaty kulinarne w Centrum Edukacji Zielarskiej – Fajsławice

W dniu 28.05.2015 r. uczniowie klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych – p. Jadwigą Pietras i p. Moniką Małyszą, uczestniczyli w warsztatach kulinarnych z wykorzystaniem ziół w Centrum Edukacji Zielarskiej „ Tymiankowy Smak Fajsławic” w Fajsławicach. W centrum uprawianych jest 50 gatunków ziół z całego świata.

Nasi uczniowie mieli okazję obejrzeć ogródek zielarski i wysłuchali wielu ciekawych informacji o zastosowaniu ziół w lecznictwie i kuchni. Sporządzili własną mieszankę ziół przyprawowych.

Warsztaty kulinarne miały również część praktyczną. Uczniowie mieli okazję gotować zupę z pokrzyw. Wspólnie zrobili surówkę z kapusty z dodatkiem tymianku, bazylii i szczypiorku czosnkowego. Ziół nie mogło również zabraknąć w roladzie z kurczaka serwowanej jako drugie danie.

Wszyscy zasiedli wspólnie do stołu. Potrawy były smaczne i pięknie podane.

Copyright © Zespół Szkół w Janowie Lubelskim
Wykonanie i administracja: mgr inż. Michał Łukasz