KIERUNKI KSZTAŁCENIA

Nowe trendy w gastronomii i hotelarstwie

W dniach 6-7 kwietnia 2017 roku młodzież technikum żywienia i usług gastronomicznych i technikum hotelarskiego uczestniczyła w wycieczce zawodoznawczej w Warszawie.

Program wycieczki był bardzo bogaty. Rozpoczęła ją wizyta w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Pan Prodziekan ds. dydaktyki dla kierunku Gastronomia i hotelarstwo oraz dla kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności dr inż. Robert Zaremba przybliżył ofertę edukacyjną przyszłym studentom na wyżej wymienionych kierunkach. Uczniowie mieli możliwość obejrzenia auli wykładowych, laboratoriów, uczestniczenia w ćwiczeniach z zakresu analizy sensorycznej żywności.

Kolejnym punktem w programie wycieczki było zwiedzanie hoteli o najwyższym poziomie świadczonych usług. W tym roku były to: Hotel Marriott i Hotel Sofitel Victoria. Tegoroczna wizyta w hotelu Marriott okazała się być wyjątkowa, gdyż oprócz podziwiania części mieszkalnej hotelu młodzież miała okazję spotkać się z szefem jednej z kuchni hotelowych, zapoznać się z pomieszczeniami produkcyjnymi, w tym z pracownią cukierniczą. Niezapomniane wrażenia i wiele pamiątkowych zdjęć pozostawiła po sobie Panorama Sky Bar - najwyżej położony bar hotelowy w Polsce, który jest uznawany za jedno z najbardziej wyróżniających się miejsc na towarzyskiej mapie Warszawy. Zlokalizowany na 40 piętrze bar cieszy się ogromną popularnością ze względu na wspaniałe widoki na północno-wschodnią Warszawę, wraz ze spektakularnym widokiem na Pałac Kultury i Nauki.

W kolejnym zwiedzanym hotelu – Sofitel Victoria, oprócz pięknych apartamentów i marmurowych podłóg największe wrażenie zrobił zlokalizowany w podziemiach hotelu basen.

Wieczorem młodzież podziwiała uroki Starego Miasta, przechadzając się Krakowskim Przedmieściem i Placem Zamkowym. Na koniec pierwszego dnia wszyscy uczestniczyli w uroczystej zmianie Warty Honorowej przy Grobie Nieznanego Żołnierza.

Poranek drugiego dnia uczniowie spędzili w Centrum Nauki Kopernik, gdzie poznawali prawa przyrody poprzez samodzielne przeprowadzanie doświadczeń na interaktywnych wystawach.

Ostatnim punktem programu wycieczki było uczestnictwo w Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EUROGASTRO, najważniejszych i największych targach w Polsce dedykowanych branży HoReCa czyli hotelarstwu, restauracji i cateringowi. Była to świetna okazja do spotkania wielu wspaniałych osobistości w gastronomii - Kurta Schellera, Roberta Sowy, TeoVafidis.

Była to bardzo edukująca wycieczka dla uczniów, rozwijająca ich zainteresowania zawodowe, potrzebę uzupełniania wykształcenia i podnoszenia kwalifikacji zawodowych, poznania aktualnych informacji nt. produktów i technologii produkcji i wyposażenia zakładów gastronomicznych i hotelarskich w nowoczesny sprzęt.

Organizatorki i opiekunki wycieczki: mgr inż. Bogumiła Kmita i mgr inż. Anna Balczerowska wraz z młodzieżą klas: II i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz III Technikum Hotelarstwa dziękują za pomoc finansową w realizacji tego wspaniałego przedsięwzięcia Zarządowi Powiatu, właścicielom: Hotelu Duo SPA i przedsiębiorstwa Janex oraz Bankowi PKO BP

Dzięki Państwa uprzejmości i ofiarności młodzież mogła spędzić wspólnie czas, zwiedzając takie piękne miejsca. Jesteśmy bardzo wdzięczni za okazaną pomoc. Dzięki Państwu mamy wspomnienia, które pozostaną w naszej pamięci na zawsze. Wyrażając swą wdzięczność za wielkie serce i dobrą wolę życzymy wielu sukcesów i powodzenia w realizacji życiowych zamierzeń.

Galeria zdjęć

Copyright © Zespół Szkół w Janowie Lubelskim
Wykonanie i administracja: mgr inż. Michał Łukasz